Gazon onderhouds-tips

Gazon heeft regelmatig onderhoud nodig om in goede conditie te blijven. In het groeiseizoen heeft het gazon wekelijks een maaibeurt nodig.

Enkele tips voor het onderhouden van uw gazon
  • Gazon bemesten. Gebruik aan het eind van de winterperiode speciale gazonmest om het gazon goed aan het groeien te krijgen. Het heeft geen zin om in de periode tussen december en februari te bemesten. Let erop dat kunstmest goed verspreid wordt, vooral in de warme maanden, want door ophoping van kunstmest kan het gras verbranden. Langzaam werkende meststoffen kunnen een periode van 6 maanden overbruggen.
  • Gazon verticuteren. Door gazon te verticuteren wordt mos en dood gras verwijderd, dat zich heeft opgehoopt in een viltlaag. U kunt een verticuteermachine huren omdat met de hand verticuteren vrij zwaar werk is. Verticuteerwerkzaamheden kunnen in de periode april-mei worden verricht zodat het gazon daarna genoeg herstelmogelijkheden heeft. Het verticuteren van het gazon doet u in twee richtingen, haaks op elkaar. Na het verticuteren kunt u de kale plekken doorzaaien met graszaad en wat extra bemesting geven.
  • Gazon dressen. Bij het dressen van een gazon wordt goede fijnkorrelige tuingrond over het gazon uitgespreid. Het is de bedoeling dat door het aanbrengen van deze tuingrond het gazon vlakker wordt en dat de toplaag wordt verbeterd. Vaak wordt hier GFT-compost voor gebruikt al dan niet vermengd met zand. Dressen kan de wormenactiviteit verhogen waardoor de grond luchtiger wordt. Het dressen van een gazon kan het beste in het voorjaar of het najaar plaatsvinden maar liever niet in de zomer.
  • Gazon sproeien. In warme periodes is het sproeien van gazons aan te raden om het geel worden te voorkomen. Een gazon op zandgrond vraagt meer water dan een gazon op kleigrond, omdat klei het water beter vasthoudt. Probeer niet iedere dag te sproeien, maar laat tussen elke sproeibeurt een aantal dagen tot een week tijd zitten.
  • Graskanten knippen. Voor het knippen van graskanten langs muren etc. bestaat speciaal gereedschap: graskantentrimmers of graskantenknippers. Het is het beste om een apparaat te gebruiken waarbij u niet hoeft te bukken. Er zijn ook andere mogelijkheden om het knippen van graskanten te voorkomen. Om de gazonrand kun je een rollaag van klinkers, een betonbandje of een metalen gazonrand aan brengen. Een hardhouten strip kun je gebruiken om bochten aan te brengen.
  • Graskanten steken. Strakke randen langs een border kunt u maken door een graskantensteker te gebruiken. Span voor een perfecte rechte lijn eerst een koord. Het is niet nodig om iedere week de graskanten te steken.
  • Mosbestrijding. Mos kunt u verwijderen door een mosdoder te gebruiken. Na twee weken kunt u het bruin geworden mos met een hark verwijderen. In een schaduwrijke omgeving (bos) is het te overwegen om het mos niet te verwijderen. Er bestaan producten waarbij bemesting en een mosdoder zijn gecombineerd.
  • Onkruidbestrijding. Meestal is (chemische) onkruidbestrijding in het gazon niet nodig. Met een klein tuinschepje of een schoffel is hinderlijk onkruid vaak weg te steken.

Rijkhoff Buunk Tuintechniek kan als hoveniersbedrijf de zorg voor het gazononderhoud overnemen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht.

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals.

BEL DIRECT: 020 - 463 40 20
DIENSTEN