Hagen dragen vaak bij aan de ruimtelijke structuur van een tuin

Hagen dragen vaak bij aan de ruimtelijke structuur van een tuin. Veel vogels verstoppen zich in de hagen of gaan er zelfs in nestelen. Regelmatig onderhoud geeft de tuin een verzorgd uiterlijk.

Enkele tips voor het verzorgen van uw haag (heg):
  • Verzorg de haagvoet. Vooral bij jonge hagen kunt u het beste de haagvoet vrijhouden van onkruid. Hierdoor komt een mestgift volledig beschikbaar voor de haagplanten. Schoffel of wied het onkruid voorzichtig weg zonder de haagvoet te beschadigen. Bij beschadiging kunnen ziektekiemen binnendringen. Bij het snoeien van jonge hagen kunt u het beste de gewenste hoogte bepalen door een koord te spannen. Ook is het mogelijk om langs een laserstraal te knippen. Snoei de haag zodanig dat de voet van de haag breder is dan de bovenzijde waardoor licht gemakkelijker in de haag kan binnendringen.
  • Snoeien (scheren)van coniferenhagen. Laat de coniferenhaag doorgroeien tot de gewenste hoogte en top de haag daarna af. Gedurende deze groei kunt u wel jaarlijks 1 of 2 keer de zijkanten op de gewenste dikte snoeien met behulp van een (elektrische) heggenschaar.
  • Snoeien van bladverliezende hagen. Beuk en haagbeuk hoeft u het eerste jaar weinig tot niet te snoeien. In de komende jaren kunt u de planten door laten groeien tot de gewenste hoogte. U kunt de haagbeuk- en beukenhaag snoeien in het voorjaar en in het najaar om zonnebrand van de beuk in de zomer te voorkomen.
  • Ziekten van hagen. Niet alle haagziekten zijn behandelbaar. Wij adviseren u om zo snel mogelijk bij het constateren van een ziekte of plaagdier contact te zoeken met een vakman. Bekende (moeilijk behandelbare) ziekten zijn taxuskever en schimmel in coniferen.
  • Voorkom uitdroging maar doseer. Jonge beukenhagen (Fagus)en haagbeukhagen (Carpinus) kunt u in periode van droogte het beste regelmatig water geven. Wees voorzichtig met het (overvloedig) water geven van palmboompje (Buxus)en venijnboom (Taxus). Zij verdragen droogte beter dan natte voeten. Teveel water geeft bruine planten. Wees alert bij automatisch water geven.

Vragen over uw haag in de tuin?

Rijkhoff Buunk Tuintechniek kan als hoveniersbedrijf de zorg voor het haagonderhoud overnemen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht.

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals.

BEL DIRECT: 020 - 463 40 20
DIENSTEN