De grootste schoonheid van klimplanten

In sommige klimplanten zit een enorme groeikracht maar de grootste schoonheid van klimplanten schuilt in het uitgebreide beschikbare kleurenpalet, de heerlijke geuren en de prachtige herfstkleuren. Een enkeling is wintergroen of gaat daar voor door.

Hierbij enkele tips over klimplanten:
  • Snoeien van vroegbloeiende Clematis. Deze planten zijn herkenbaar omdat zij in het voorjaar geen vruchtpluis hebben en in de periode maart-mei bloeien. Alleen snoeien na de bloei indien nodig.
  • Snoeien van zomerbloeiende Clematis. Deze planten zijn herkenbaar omdat zij in het voorjaar vruchtpluis hebben en in de periode juni-oktober bloeien. Terugsnoeien tot 20 cm boven de grond in de periode februari-maart.
  • Snoeien van klimop. Klimop wordt vaak gebruikt in wintergroene schermen. Zolang het scherm niet bedekt is dient u de slappe uitlopers heel voorzichtig door te vlechten. Het snoeien van klimop kan in principe het hele jaar door.
  • Snoeien van blauwe regen. Blauwe regen dient in het voorjaar gesnoeid te worden voordat de plant gaat bloeien. Overbodige niet-bloeiende uitlopers worden gesnoeid tot op 2-3 ogen. Hierdoor worden de bloemen beter zichtbaar op het oude hout. Overbodige uitlopers die na deze snoei gevormd worden kunnen in de zomer periode, op dezelfde lengte, afgeknipt worden. Snoei bevordert de bloei!
  • Snoeien van een druif. Een druif zet vrucht op scheuten die worden gevormd uit de de knoppen van een tak of twijg. Wilt u een vruchtgevende druif of alleen een bladerdak over de pergola Het doel bepaalt namelijk voor een groot deel op welke wijze de druif gesnoeid zal moeten worden. Het beste kunt u een druif snoeien in de maanden december of januari wanneer er weinig kans op ‘bloeden’ is. Wilt u de druif voor de druiven dan moeten de zijtwijgen met een lengte van 2 tot 3 ogen op de hoofdtak worden teruggesnoeid. Dit wordt een vruchtzetel genoemd.Uit iedere vruchtzetel spruiten meerdere scheuten waarbij u de krachtigste scheut laat doorgroeien en de andere scheuten verwijderd. De overgebleven scheut gaat een bloemtros vormen en daarna een aantal bladeren. Na het derde of vierde blad verwijdert u de doorgroeiende scheut en eventuele zijscheuten (dieven).
  • Snoeien van een klimroos Maart is de beste periode om een klimroos te snoeien. Een klimroos die in een boom groeit heeft doorgaans minder behoefte aan snoei dan een klimroos op een rozenboog, prieel of pergola. Vooral wanneer een compacte klimroos gewenst is is snoei onontbeerlijk. Na het planten worden klimrozen vaak teruggesnoeid op circa 50 cm boven de grond. Uit de aanwezige ogen spruiten uitlopers die de latere draagtakken, ook wel gesteltakken genoemd, van de roos zullen vormen. Dit zijn tevens de takken die de meeste bloemen zullen dragen. De zijscheuten dienen zoveel mogelijk in toom gehouden te worden

Hulp nodig bij het snoeien van uw klimop?

Rijkhoff Buunk Tuintechniek kan als hoveniersbedrijf eventueel de zorg voor de snoei van klimplanten overnemen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht.

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals.

BEL DIRECT: 020 - 463 40 20
DIENSTEN