Vaste planten zijn planten die in de winterperiode afsterven

Vaste planten zijn planten die in de winterperiode afsterven en in het voorjaar weer uitlopen. Veel mensen rekenen struiken tot de vaste planten maar dat is onjuist. Ook overblijvende planten met een houtig karakter als rozemarijn, lavendel, tijm zijn geen echte vaste planten. Bloembollen behoren ‘technisch’ gezien wel tot de vaste planten!

Let op! Een border met vaste planten heeft regelmatig onderhoud nodig.

Enkele tips voor het onderhouden van uw vaste planten
  • Vaste planten vermeerderen door scheuren. In het voorjaar kunt u vaste planten vermeerderen door de pollen uit te graven en te scheuren. De gescheurde planten kunt u in de border herverdelen. Voordat u de planten herverdeelt, kunt u ongewenst onkruid verwijderen en de border bemesten. De border wordt voller en bovendien gaan de planten beter bloeien. Het scheuren van planten is specialistisch werk, vraag advies aan de vakman.
  • Welke planten niet scheuren. Sommige vaste planten zijn moeilijk te scheuren en/of slaan moeilijk aan. Dit zijn oa.Acanthus (Bereklauw), Anemone (Japanse anemoon),Papaver (Oosterse papaver) en Paeonia (Pioenroos).
  • Vaste planten ’s winters laten staan. Laat uitgebloeide vaste planten ’s winters in de border staan zodat vogels eventuele zaden kunnen opeten. De uitgebloeide stengels beschermen de planten ook beter tegen vocht en kou in de winterperiode.
  • De uitgebloeide bloemen geven de border bovendien een mooier beeld.
  • Vaste planten opbinden of plantensteun aanbrengen. Sommige vaste planten hebben slappe stengels waardoor ze later in het jaar uit elkaar kunnen vallen. Voorbeelden hiervan zijn Aconitum (Monnikskap), Anemone‘Honorine Jobert’ (Japanse anemoon), Delphinium (Ridderspoor), hoge Eupatorium (Koninginnekruid), hoge Persicaria(Duizendknoop), hoge Phlox (Vlambloem), hoge Sanguisorba(Pimpernel), Veronicastrum (Ereprijs). U kunt om de pol, wanneer de planten nog niet zo hoog zijn, een plantensteun plaatsen. Wanneer de planten wat hoger zijn kunt u ze ook opbinden door er voorzichtig een touwtje of binddraad omheen te knopen.
  • Winterbescherming. Sommige vaste planten zijn vorstgevoelig waaronder de mooie Gaura lindheimerii  ‘Whirling Butterflies’. Deze planten kunt u afdekken met noppenfolie, turfmolm o.i.d. Ook Kniphofia (Vuurpijl) en Penstemon (Slangenkop) kunnen het beste toegedekt worden met een natuurlijk isolatiemateriaal.
  • Vaste planten bemesten. In het voorjaar kunt u de vaste plantenborder bemesten met gedroogde koemestkorrels.

De zorg voor het borderonderhoud overnemen?

Rijkhoff Buunk Tuintechniek kan als hoveniersbedrijf de zorg voor het borderonderhoud overnemen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht.

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals.

BEL DIRECT: 020 - 463 40 20
DIENSTEN