Vijvers hebben onderhoud nodig

Vijvers hebben onderhoud nodig. Een probleem dat regelmatig voorkomt is het groen worden van de vijver door de groei van zweefalg. Reigers, en in toenemende mate aalscholvers, vormen een tweede grote bedreiging voor het vijvermilieu.

Enkele tips om uw vijver mooi te houden
  • Groen wordende vijvers. Meestal spelen bij het groen worden verschillende factoren een rol, zoals een relatief hoge watertemperatuur, de aanwezigheid van fosfaat, een slecht functionerend filter, teveel vissen of een kwakkelende vegetatie van zuurstofplanten. Een combinatie van maatregelen vormt vaak de oplossing: de waterhardheid controleren en aanpassen, de zuurgraad (PH-waarde) controleren en aanpassen, de CO2 waarde verhogen door het aanbrengen van een biologisch filter en extra zuurstofplanten in het water brengen. Bij het houden van Koi-karpers kan het aanbrengen van een UV-filter de oplossing bieden.
  • Reigers. Reigers zijn vaak brutaal en storen zich vaak niet aan nepreigers of andere halve maatregelen. Ze laten zich nog wel wegjagen door een goed gerichte waterpuls die geactiveerd wordt door de bewegingsmelder, de ‘reigerschrik’. Ook katten zijn hiermee te weren. De Pond Guard van leverancier Velda merkt reigers op door een sensor en geeft een felle lichtflits in combinatie met een luide roofvogelschreeuw. Ook een kat zal in de buurt van de vijver door dit systeem afgeschrikt worden.
  • Moderne vijvers met een strakke rand zijn vaak moeilijker toegankelijk voor een reiger dan een vijver met natuurlijke oevers. Voorkom dus zoveel mogelijk waadplekken maar zorg er wel voor dat in het water gevallen kleine zoogdieren de kans hebben eruit te klimmen. Een net boven de vijver is effectief voor de Koi-liefhebber die zijn kostbare vissen goed beschermd wil hebben tegen zowel reigers en aalscholvers.
  • Een andere oplossing die wel wordt toegepast is het spannen van een heel fijn visdraad op of rond de vijverrand om de doorloop naar de waterkant te voorkomen. Deze oplossing zal echter niet geschikt zijn voor aalscholvers: zij duiken liever de vijver in vanaf een bepaalde hoogte.

Vakkundig een vijver aan laten leggen?

Rijkhoff Buunk Tuintechniek kan vakkundige een vijver aanleggen of de zorg voor een groene vijver overnemen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht.

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals.

BEL DIRECT: 020 - 463 40 20
DIENSTEN